+387 61 264 684

Diskretna dostava

Najbolje i najlošije vježbe za hemoroide

Redovno vježbanje može biti izazovno kada su analne vene proširene ili ispupčene. Hemoroidi vas ne moraju spriječiti da se bavite redovnim vježbanjem ili vježbanjem ako ste na to navikli. Zapravo, česte vježbe pomažu u smanjenju opstipacije i problema povezanih s ponavljanjem hemoroida. Međutim, neki oblici aktivnosti mogu pogoršati problem, stoga je ključno pažljivo odabrati svoje oblike vježbanja.

 

Vježbe za prevenciju hemoroida

Svrha vježbanja za izbjegavanje hemoroida je povećanje cirkulacije, jačanje mišića u zdjeličnoj regiji i donjem dijelu leđa, te podsticanje redovnog pražnjenja crijeva. Posebno, povećan protok krvi poboljšava opskrbu povrijeđenog područja korisnim hranjivim tvarima i kisikom. Vježbe koje se obično smatraju sigurnim i uspješnim u liječenju i prevenciji hemoroida uključuju:

  • Hodanje i druge kardiovaskularne vježbe
  • Vježbe na traci za trčanje ili eliptičnim mašinama
  • Vježbe na bazi vode poput plivanja i aerobika u vodi
  • Vježbe usmjerene na mišiće sfinktera
  • Kegelove i slične vježbe za karlično dno
  • Joga i slične vježbe kontroliranog kretanja koje pomažu u jačanju trbušnog i rektalnog tkiva

 

Aktivnosti koje treba izbjegavati

Neke treninge je najbolje izbjegavati ako ste jedan od procijenjenih 10-15 miliona ljudi koji sada pate od hemoroida.

  • Jahanje,
  • vožnja bicikla,
  • veslanje i druge aktivnosti koje vrše pritisak na osjetljive dijelove tijela mogu uzrokovati da se osjećate neugodnije.
  • rutine koje uključuju zadržavanje daha dok se prisiljavate da izdahnete (Valsalva tehnika) tokom drugih aktivnosti u teretani mogu pogoršati tegobe kod hemoroida.

 

Međutim, ako se obično bavite zahtjevnim rutinama treninga, možda ćete moći prilagoditi svoje metode kako biste smanjili pritisak na pogođena područja.

 

Kako se pripremiti za vježbanje ako imate hemoroide

Bez obzira na vaše sklonosti vježbanju, postoje određene mjere opreza koje možete poduzeti kako biste smanjili mogućnost pogoršanja trenutne patnje povezane s hemoroidima. Na primjer, održavanje hidratacije tijekom vaše aktivnosti ili vježbanja pomaže u sprečavanju pojave zatvora. Nošenje prozračne, široke odjeće također može biti od koristi kako bi se spriječilo trenje u pogođenim regijama.

 

Promijenite odjeću natopljenu znojem nakon vježbanja kako biste spriječili nelagodu na mjestima gdje često imate hemoroide. Topla kupka također može pomoći da ublažite nelagodu i smanjite šanse za razvoj novih hemoroida. Osim toga, neki oboljeli od hemoroida nalaze utjehu u onome što je poznato kao sedeća kupka. Ova “kupka” se izvodi pomoću male plastične kadice koja se stavlja preko daske WC šolje tako da voda samo dodiruje zadnjicu i bokove.

 

Ukoliko želite da vježbate preporučujemo Vam da preventivno koristite Alvita Hemotüm gel – Gel za ublažavanje problema sa hemoroidima. 

 

 

Kako liječiti vanjske hemoroide

Vanjski hemoroidi su vidljivi izvana i obično se pojavljuju kao natečeni čvorovi oko anusa. Oni se mogu pojaviti kao posljedica povećanog pritiska na anus, što

Alvita d.o.o. Sarajevo je ekskluzivni distributer za sve Alvita proizvode u Adriatic regiji!

Obavještavamo Vas da je Alvita d.o.o. Sarajevo ekskluzivni distributer Alvita proizvoda njemačke kompanije Alvita Pharma GmbH Berlin za Adriatic regiju. 
Dostava na kućnu adresu je trenutno dostupna samo u Bosni i Hercegovini.
Dostava na kućnu adresu za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju kreće od 01.01.2023. godine.