+387 61 264 684

Diskretna dostava

Prevencija hemoroida tokom trudnoće

Iako trudnoća ima mnogo pozitivnih aspekata, postoje i neki negativni aspekti za koje ste možda čuli, kao što su hemoroidi. Zatvor je često uzrokovan hormonskim promjenama koje se dešavaju tokom trudnoće, a koje utiču i na probavni sistem. Uz to, dodatna težina bebe koja raste može vršiti pritisak na vene. Ipak, postoji nekoliko radnji koje možete poduzeti da smanjite hemoroide kako vaša trudnoća napreduje.

Konzumirajte više vode

Iz raznih razloga, održavanje hidratacije je ključno tokom trudnoće. H2O podstiče mekšu stolicu i pomaže u smanjenju prekomjernog naprezanja tokom pražnjenja crijeva, a oba su korisna u prevenciji hemoroida. Tokom trudnoće trebalo bi da popijete 8 do 10 čaša vode svaki dan.

 

Izvodite svakodnevne Kegelove vježbe

Koristeći Kegelove vježbe za jačanje karličnog dna, možete smanjiti rizik od hemoroida povezanih s trudnoćom. Ovi pokreti povećavaju protok krvi u analni/rektalni region i region između anusa i vulve (perineum). Kegelovi su vježbe kontrakcije mišića zdjelice koje se moraju raditi s praznom bešikom jer ne uključuju uvlačenje želuca.

 

Ne zanemarujte poriv da ‘idete’

Oduprite se potrebi za mokrenjem kada je u pitanju pražnjenje crijeva. Zadržavanje može otežati mokrenje, što može dovesti do većeg opterećenja rektalne/analne regije. Umjesto toga, neka praksa bude odlazak čim vam bude potreba. Postavljanje stopala na stolicu dok se krećete jedna je od tehnika za sprečavanje naprezanja. Osim toga, kada idete u toalet, opustite se i ne naprežite se.

 

Izbjegavajte stajanje ili sjedenje duži vremenski period.

Dugi periodi vremena provedeni u stajanju ili sjedenju tokom trudnoće mogu povećati rizik od hemoroida. Ako često sjedite za svojim stolom na poslu, pokušajte ponekad da ustanete i krećite se tokom trudnoće. S druge strane, ako ste često često na nogama, napravite nekoliko laganih istezanja kako biste održali protok krvi i pravite povremene pauze sjedeći.

 

Osim Kegelovih vježbi, vježba vam može pomoći da spriječite dosadne hemoroide tokom trudnoće. Izbjegavajte sve što je previše zahtjevno i posavjetujte se sa svojim ljekarom prije početka bilo kakvog fitnes programa, posebno u posljednjim sedmicama trudnoće. Međutim, većina trudnica može bezbedno da se bavi vežbanjem sa malim uticajem oko 30 minuta svakog dana. Vježbe koje mogu podržati redovno pražnjenje crijeva uključuju hodanje, jogu i vodene sportove poput plivanja.

 

Kako liječiti vanjske hemoroide

Vanjski hemoroidi su vidljivi izvana i obično se pojavljuju kao natečeni čvorovi oko anusa. Oni se mogu pojaviti kao posljedica povećanog pritiska na anus, što

Alvita d.o.o. Sarajevo je ekskluzivni distributer za sve Alvita proizvode u Adriatic regiji!

Obavještavamo Vas da je Alvita d.o.o. Sarajevo ekskluzivni distributer Alvita proizvoda njemačke kompanije Alvita Pharma GmbH Berlin za Adriatic regiju. 
Dostava na kućnu adresu je trenutno dostupna samo u Bosni i Hercegovini.
Dostava na kućnu adresu za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju kreće od 01.01.2023. godine.