+387 61 264 684

Diskretna dostava

Šta napraviti kada hemoroidi ispadaju ili krvare?

Dokazano je vlakna  smanju ispadanje hemoroida i krvarenje.  Morate uzimati 5 do 7 grama vlakana na dan kroz nekoliko tjedana.

To su smjernice Američkog gastroenterološkog udruženjana temeljena na istraživanjima o tome što može smanjiti ispadanje ili krvarenje hemoroida.

Kako to dijetalna vlakna čine?

Vlakna daju volumen i mekoću stolici. Što je više vlakna u prehrani, stolica je deblja i mekša. Što je stolica deblja više se rasteže analni sfinkter. Kad je analni mišić ( sfinkter ) rastegnut krvi se prazni iz hemoroida i oni se smanjuju. Dok je analni mišić stisnut krv ne može izaći iz hemoroida koji se povećavaju, ispadaju i krvare.

Ako jedan dan uzimam dovoljno vlakna hoće li mi biti odmah bolje?

Neće. Hemoroidi nisu nastali za jedan dan pa se ne mogu niti smanjiti za jedan dan. Za jedan dan se mogu smanjiti samo operacijom. Vlaknima treba barem tjedan dana da daju rezultate. Savjetuje ih se uzimati nekoliko mjeseci da bi postigli najbolji učinak.

Što je više vlakna stolica je deblja i mekša. I brže prolazi kroz crijeva.

Prije nekoliko desteljeća kirurg Parks  otkrio je dobru metodu liječenja hemoroida tako da je analni sfinkter proširio sa četiri prsta. Iako nije ugodna, metoda je davala dobre rezultate jer se hemoroidi smanje kad se rastegne analni mišić.  Vlakna mogu učiniti isto što i doktor Parks samo na bezbolniji način.

Koliko je potrebno vlakna na dan da bi stolica bila debela i mekana? Potrebno je 25 grama vlakana na dan. Savremeni čovjek jede oko 16 do 18 grama vlakna na dan. To znači da je obično potrebno dodati 5 do 7 grama vlakna u prehrani  da bi postigli  mekanu i debelu stolicu koja lagano klizne van.

Je li voće i povrće bogato vlaknima?

Nije. Voće i povrće sadrži puno vode ali relativno malo vlakna. Ako hoćete nadoknaditi 7 grama vlakna jedući zelenu salatu ili krastavce trebate pojesti 1 kilogram zelene salate ili krastavaca. Jabuke i kruške nešto su bogatije vlaknima te trebate pojesti 200 do 400 grama tog voća da bi postigli mekanu i debelu stolicu.

Gdje  ima puno vlakna? Vlaknima je bogata hrana od punozrnatih žitarica ( zob, ječam, pšenica, raž ) te suho voće. Zgodno je znati da su i kokice hrana od punozrnate žitarice te da sadrže puno vlakna.

Kako je najlakše postići mekanu stolicu? Uzmite mekinje ili Alvita kapi. Alvita kapi pomažu kod regulacije stolice i održavaju lakši odlazak u toalet.

Kako liječiti vanjske hemoroide

Vanjski hemoroidi su vidljivi izvana i obično se pojavljuju kao natečeni čvorovi oko anusa. Oni se mogu pojaviti kao posljedica povećanog pritiska na anus, što

Alvita d.o.o. Sarajevo je ekskluzivni distributer za sve Alvita proizvode u Adriatic regiji!

Obavještavamo Vas da je Alvita d.o.o. Sarajevo ekskluzivni distributer Alvita proizvoda njemačke kompanije Alvita Pharma GmbH Berlin za Adriatic regiju. 
Dostava na kućnu adresu je trenutno dostupna samo u Bosni i Hercegovini.
Dostava na kućnu adresu za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju kreće od 01.01.2023. godine.