+387 61 264 684

Diskretna dostava

Tegobe koje uzrokuju hemoroidi

Tegobe koje uzrokuju hemoroidi:

  1. BOL
  2. PEČENJE
  3. NELAGODA
  4. OSJEĆAJ PUNOĆE U ANUSU
  5. MAZANJE DONJEG RUBLJA
  6. KRVARENJE
  7. ISPADANJE HEMOROIDA
  8. SVRBEŽ

Svrbež, pečenje i nelagoda u analnom području najčešća su tegoba hemoroida. To osjećamo kao da je nastala neka upala, iako nema nikakve upale. Te tegobe posljedica su iritacije kože. Nastaju zato što sluz i dijelovi stolice izlaze na kožu oko anusa. Na rublju počinjete primjećivati  smeđe mrlje. U stolici se nalaze žučne soli koje pomažu razgradnju masti. Žučne soli su u stvari odličan detergent. Kad dođu na kožu razgrađuju zaštitni lipidni sloj kože i uzrokuju jaku iritaciju. Slično kao opekline od jakog sunca. Koža koja je stalno izložena detergentima  reagira zadebljanjem površinskog sloja i povećanjem broja živčanih završetak. Tada počinje svrbež, iako ne znamo točno kako povećanje broja živčanih završetaka uzrokuje svrbež. Kad se pojavi svrbež instinktivno pojačavamo analnu higijenu uz pomoć intimnih sapuna i šampon. Svi sapuni i šamponi sadrže detergente koji djeluju kao žučne soli te pogoršavaju tegobe. Tako nastaje začarani krug: svrbež – više pranja sa šamponima – jači svrbež. Često me pitaju pa kako me intimni šamponi iritiraju kad imaju neutralni pH. Ne iritira pH nego detergenti koje sadrže ti proizvodi.

Svrbež, pečenje i nelagoda često se pojačavaju nakon začinjene hrane. Zato često čujemo dobio sam upalu hemoroida nakon čobanca ili “šarf” roštilja. Nije tu nastala upala hemoroida već je više žučnih soli u stolici zbog začinjenije hrane izazvalo jaču iritaciju. Neki kažu da im crno vino djeluje gore nego čobanac.

Žučne soli i detregenti oštećuju kožu slično kao sunce. Izazivaju iritaciju i crvenilo što osjećamo kao upalu.

Kože zadeblja nakon dugotrajne iritacije žučnim solima ili detergentima i tada počinje svrbež.

Osjećaj punoće ljudi opisuju kao da je nešto zaostalo u anusu nakon stolice te se ne može se izbaciti van. Kako su hemoroidi povećani i spušteni analni jastučići normalno je da izazivaju osjećaj kao da je nešto u anusu. Anus je naime vrlo osjeljiva regija tijela te ima više živčanih završetaka za osjet nego vršak prsta. A nakon stolice se hemoroidalno tkivo ispuni krvlju i poveća što uzrokuje taj osjećaj punoće. Poslije se hemoroidi polako prazne od krvi te splasnu i onda nestaje osjećaj punoće.

Hemoroidi su u biti spušteni analni jastučići koji se normalno nalaze u analnom kanalu i pomažu zadržavanju plinova i stolice. Kad se prekinu spojevi koji drže analne jastučiće za stijenku analnog kanala počinje njihovo spuštanje. Prvo ispadaju samo nakon stolice te se spontano vraćaju u analni kanal. Kasnije hemoroidi stalno ispadaju i ne mogu se više vratiti u analni kanal.

Krvarenje nije tako čest simptom hemoroida kako se misli. Ali je najčešći simptom koji ljude natjera doktoru zbog straha da nije nešto gore. Taj je strah opravdan jer i tumor debelog crijeva može krvariti isto kao i hemoroidi. Krv iz hemoroida je svijetlo crvena te se primjećuje kao crvena mrlja na papiru ili u obliku kapljica na školjici nakon stolice. Tamno crvena krv sa ugrušcima upućuje na nešto opasnije od hemoroida.

Hemoroidi rijetko uzrokuju bol. Ali kad zabole onemogućuju normalno sjedenje i hodanje zbog jakih bolova. Razlog je tromboza unutar hemoroida koja stvara visok tlak koji rasteže osjetljivu kožu oko anus. Rastezanje kože oko anusa razlog je jakih bolova. Tromboza hemoroida pipa se kao bolna krvžica veličine graška ali može narasti do veličine oraha.

Dva su koraka koja morate poduzeti kako bi se riješili svrbeža i pečenja:

1. Promijenite analnu higijenu
2. Koristite gel za hemoroide 
Pojava svrbeža i pečenja oko anusa nije upala hemoroida već je znak  jake iritacije i crvenila kože zbog oštećenja masne barijere kože. Barijeru kože nagrizaju su žučne soli koje cure iz analnog kanala sa malom količinom stolice. Stolica curi jer hemoroidi smetaju dobrom brtvljenju analnog sfinktera te se pojavljuju mrlje na donjem rublju.

Nakon brisanja suhim toaletnim papirom operite se samo običnom vodom. Može biti mlaka ili hladna. Prestanite koristiti intimne sapune, šampone i vlažne maramice koje sadrže detergente. Detergenti omogućuju bolje čišćenje uprljanih površina ali nažalost oštećuju zaštitni sloj kože te Vam pogoršavaju

tegobe.

Detergenti koji se nalaze u intimnim sapunima i šamponima. Oni pogoršavaju svrbež i pečenje. Izbjegavajte ih.

Dobra mast protiv hemoroida ublažava svrbež i pečenje i ne iritira.

Hemoroidi su tegoba koja ljude muči od davnina. Narod je sam tražio rješenja za svoje tegobe. Primjetili su da masne supstance pomažu kod hemoroidalnih tegoba. To nisu zaključili na temelju istraživanja već na temelju iskustva. Probali su sve i svašta te našli što im smanjuje tegobe.

Alvita gel je medicinski proizvod koji djeluje kao kožni protektiv te stvara zaštitni sloj na koži. Takav sloj sprječava topljive i netopljive iritanse iz stolice da oštećuju površni sloj kože anusa. Zaštita koju pruža Alvita gel je mehaničke prirode jer stvara barijeru na koži. Prokten mast je neutralna i ne reagira kemijski s kožom niti sadrži supstance koje uzrokuju iritaciju kože.

Kako liječiti vanjske hemoroide

Vanjski hemoroidi su vidljivi izvana i obično se pojavljuju kao natečeni čvorovi oko anusa. Oni se mogu pojaviti kao posljedica povećanog pritiska na anus, što

Alvita d.o.o. Sarajevo je ekskluzivni distributer za sve Alvita proizvode u Adriatic regiji!

Obavještavamo Vas da je Alvita d.o.o. Sarajevo ekskluzivni distributer Alvita proizvoda njemačke kompanije Alvita Pharma GmbH Berlin za Adriatic regiju. 
Dostava na kućnu adresu je trenutno dostupna samo u Bosni i Hercegovini.
Dostava na kućnu adresu za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju kreće od 01.01.2023. godine.